Tuesday, 16 May 2017

To all teachers , with love ~

Assalamualaikum !


hari ni hari guru ,, hari guru pertama dan mungkin terakhir buat ku ,, ... dah tak lama dah nak tinggal bumi tarbiah (PASTI Bestari Al-Hikmah). sebak didada menggunung tinggi. ceh.
sedih nak tinggal tunas-tunas islam disini ,
sedih nak tinggal rakan2 sekerja disini,
sedih nak....(hmm nampaknya kena buat entry lain untuk ni)

since today is teachers' day , so why not we write something to appreciate all teachers all around the world especially MY teachers..

ehem2 , let's start.



Cikgu aku yang pertama dalam hidup aku ialah ibu n abah aku lah...of course , they thought me a lot in becoming a better person in the future.. the words 'thank you' didn't even enough in order to show my appreciation towards them... 'Happy teachers day ibu abah' . (takleh ulas panjang nnti sebak)

The second teacher in my life is ,....... Me , myself and I..
Still remember when I got a big slap from myself because I do stupid things in life...hahaha... that's mean a lot you know.. so here I want to say 'thank you and happy teachers day' to the 'good side of me' for teaching me and motivate me when I need a power motivation from myself.. Haha.. tak lawak.. -_- !

To the teachers all over the world !

Especially my teachers dari aku di tadika (kedek kedek kedek bawak beg kartun , tudung berserabai , hingus tak reti lap).. Thank you teachers for teaching me ABC . From it I can learn anything about this world. Anything. Thank you for teaching me 123 and now i'm able to solve mathematical problems and able to dial my mother's phone number because I know numbers..o yeah!. thank you for teaching me alif ba and ta so that i'm able to read quran now..Thank you for giving me biskut chipsmore hari tu , so that , saya tak jadi nangis sebab abah saya datang ambik lambat hari tu.. #takjadisedihsebabdapatchipsmore ..
Terima kasih sebab layan karenah kami budak² yang tak kenal erti kehidupan lagi masa tuh.. I feel you cikgu , sebab Allah takdikan saya untuk rasa pengalaman jadi cikgu tadika , dan saya tahu kepayahan cikgu mendidik kami , May Allah bless you teacher ,..
Soooo ,,
'Happy teachers day cikgu Na dan cikgu Nor and also our chef , tak ingat dah nama apa , tapi selalu bagi saya tambah nasi dan selalu jugak paksa makan sayur...huhuhuhu...

And to all my primary school's teachers , which is cikgu-cikgu di SK Long Ghafar ..
Yang paling diingati cikgu2 yang bekeng tapi sebenarnya penyayang. Serta cikgu2 yang tak bekeng dan penyayang jugak.

Cikgu Rosli(terima kasih sebab pernah bagi air susu kambing free,,haha) Cikgu Mazni , Teacher Noraini (masih ada lagi hadiah bekas cikgu bagi disertai biskut sedap dalam tuh , sebab dapat A BI... Fuyoo hahaha) , Ustaz Rushdi(terima kasih ustaz sebab masih ingat saya , walaupun ustaz tak mengajar saya ,ingat sebab saya pernah tumbuh jerawat besar kat muka😔) , Cikgu Rosilawati(cikgu paling bekeng masa saya darjah satu.. pernah kena marah sebab guna pensel yang diasah[di gorek] atas dan bawah, haha ,ingat balik memang kelakar) Ustazah Shamsiah , Cikgu Azizah , Teacher Yap Hung Peng (the only chinese teacher i've ever had) Ustazah Maznah(takkan lupa pengalaman mandi dengan kawan2 kat kolam rumah ustazah) ,Guru Besar 2011,Ummi (merangkap mentor saya darjah enam dalam program mentor-menti) , and the list go on...... bukan tak ingat cikgu-cikgu lain cuma kalau disenaraikan satu2 memang berjela entry ni ...haha..
''Selamat Hari Guru cikgu-cikgu SK Long Ghafar'' , terima kasih untuk segalanya sehingga saya berjaya capai cita-cita saya dalam UPSR .... I love youuuuu..

And to all my secondary teachers.
Its hard to dedicate my appreciation to you teachers , because i know there's no word enough to describe your sacrifices..
Dari tingkatan 1 hingga 5 , macam² perangai kami dah buat , macam² nasihat jugak lah cikgu dah bagi.. Dari sekolah yang tiada apa (sekolah baru dibuka) , sehingga lah SMK Long Ghafar 2 mampu bersaing dengan sekolah² hebat yang lain , menjadi sebuah sekolah yang mula digeruni.. Penat lelah cikgu² selama ini hanya Allah yang tahu , dan hanya Dia selayaknya membalas jasa cikgu.
Saat sesetengah masyarakat pandang rendah dekat sekolah kita , cikgu tak pernah berhenti berusaha , tak pernah lelah bagi semangat untuk kami buktikan yang Long Ghafar 2 juga mampu berjaya , sehingga lah kejayaan Long Ghafar 2 membisukan mereka. Kami tahu , kami tak akan mampu berjaya seperti sekarang tanpa doa dan usaha cikgu² , *hats off ..

Kepada 2 pengetua batch kami #batch99 , bonda dan ummi (Datin hajjah Tuan Maznah & Pn. Hajjah Noor Azlina ),, kami hanya mampu ucapkan terima kasih dan hanya mampu berdoa agar Allah balas segala jasa dan penat lelah bonda dan ummi dalam memajukan lagi smk long ghafar 2 .. Terima kasih atas semangat dan dorangan yang selalu ada untuk kami .. Dan segala kata² motivasi cikgu masih lagi segar diingatan kami...

Kepada cikgu² kami dari tingkatan 1 , 2 , 3 , 4 dan 5 ... Terima kasih kerana turut sama berjuang dengan kami saat kami bergelut dalam menghadapi pt3 dan spm. Asas kejayaan kami adalah cikgu , tanpa cikgu kejayaan kami hanya bagaikan bangunan yang tiada tiangnya , bagaikan jantung yang tiada degupannya , bagaikan darah yang tiada hemoglobinnya ,, huhu , pom boleh..
We will try our best to make you as the teachers of the legends ,..uhuks !  #dreamhigh

and to all my tuition teachers which is teachers in suria NL , tuisyen ezy , and tuisyen bitara ,
thanks for the topup knowledge you gave me , and help me a lot in my studies , since i am such a lazy person to study alone at home..hahaha... your teaching worth than the fees...

dear teachers ,
i will never know how my brain works until i met my biology teachers,
i don't know how to read chemical equations until my chemistry teachers thought me,
i may not know much things in Islam if my ustaz and ustazah didn't tell me,
i totally forgot about the past because what past is in the past , so i tell myself 'let it go lah , benda dah lepas kan?' ,, then my history teachers came and tell me 'people who cannot remember the past will condemned to repeat it' ,,
my mathematical problems might kill me sometimes , but luckily my mathematics and addmath teachers will always be there to save me,
i love writing since i have the best bahasa melayu and english teachers,
i might not know that half of my life is about physics until my physics teachers come and explain to me in the best way i can understand,
and i might not know the real meaning of leadership until my prefect teachers decided to choose me to be a headgirl, i learn so much things there. thank you for believing in me.
and
to all of my teachers, THANK YOU ,
because of you, i learn to read so that i can read to learn,
you taught me to be a somebody , rather than let me stay nobody ,
from you i learn to live and live to learn.


ehem2 , kita berpuitis sikit , tak pe lah tak menjadi pun..

Aku kian mengerti,
kini,
bukan senang untuk mendidik generasi , 
pelbagai karenah perlu kau tempuhi,
namun , kau gagahi ,
demi anak bangsa yang dicintai,

Tuhan,
sirami lah mereka dengan pahala berterusan,
mereka tempuh beribu kepayahan,
demi memartabatkan insan,
seiring arus kemodenan.

guru,
dia lah insan itu,
yang tak kenal erti jemu,
mendidik dengan keikhlasan beribu,
tujuannya hanya satu,
meraih redha Allah , 
dengan berkongsi segala ilmu.



selamat hari guru , buat semua yang bergelar cikgu.


No comments:

Post a Comment

Do say something here !! :) <3