Wednesday 13 April 2016

Resepi Triffle !!


Resepi Puding Triffle !

-is the simple one i thought... thanks to my sister for this simple recipe ... so what you waiting for?? let's try !!

What we need?

  •    6 sudu makan tepung kastard
  •         ¾  cawan gula
  •           1tin susu cair
  •       2 ½ cawan air
  •       Secubit garam
  •      1 tin buah campuran(koktel)
  •       1 kotak jelly (agar-agar)
  •        1 biji kek gulung

Let's begin !

1.     Masukkan 6 sudu makan tepung kastard kedalam periuk.


2.   Masukkan susu cair , dan 2 ½ cawan air dan kacau hingga ketulan kastard hilang.


3.   Masukkan gula dan secubit garam dan kacau hingga sebati.


4.   Potong kek dan susun dalam acuan. [pastikan kek disusun padat tanpa ada ruang antara kek]


5.   Lembabkan kek dengan air buah [pastikan semua kek lembab]

6.   Jeram periuk yang diisi dengan kastard tadi diatas api yang perlahan dan kacau kastard hingga kastard masak (pekat dan berkilat) 


7.  Angkat dan masukkan adunan tadi ke atas kek yang disusun tadi , (dan ratakan)


8. Taburkan buah campuran di atas kastard. [hanya separuh , dan yang selebihnya tabur lepas letak jelly, so that , akan ada buah yang timbul dan buah yang tenggelam , kalau taknak buat takpe ini hanya sekadar untuk mencantikkan , hihi]

9.   Masak jelly mengikut arahan yang ada pada kotak .


10.  Curahkan jelly diatas adunan tadi dan , tabur lebihan buah campuran tadi

And lastly  sejukkan didalam peti , dan siap untuk dimakan !



Jangan takut untuk cuba.
Ok , bye !


No comments:

Post a Comment

Do say something here !! :) <3