Thursday, 3 September 2015

[cerpen] Cinta Si Sayap Kiri

'Tup' , televisyen dimatikan. Segera aku mengalihkan mata ke arah gerangan yang menutup siaran televisyen yang sedang asyik kutonton sebentar tadi. Membulat mata abah memandang kami adik beradik. Entah kenapa , mungkin tindak balas spontan oleh otakku memaksa aku berdiri dan terus berlari ke dalam bilik bersama-sama adik beradikku yang lain. Hormon adreanalin dirembes ke seluruh tubuh saat melihat wajah bengis abah. Gerun. Memang begitu , abah sangat pantang apabila melihat kami ralit menonton televisyen pada waktu maghrib. Namun , apabila abah pulang lewat dari bekerja , kami sempat lagi 'curi-curi' menonton televisyen tanpa pengetahuan abah walau telah dinasihati oleh abah berjuta kali.Kata abah , menonton televisyen pada waktu maghrib tidak elok kerana boleh membuat kita lalai dan mendorong kita untuk terus alpa dan lupa mengerjakan solat maghrib , tambahan pula waktu maghrib itu sangat singkat. Namun , kejahilan masih menguasai diri ku , nafsu untuk melayan siaran kegemaranku pada saat itu menutup dan mengaburi segala nasihat abah , dan akhirnya diri ini tewas dengan godaan nafsu dan terus alpa dengan duniawi sehingga hari tersebut aku terlepas menunaikan solat maghrib. Benar , masa tidak menunggu kita. Perasaan bersalah menjelma dikala aku teringatkan sebuah risalah yang aku baca dahulu ada mengatakan , sesetengah para ulama membuat andaian berdasarkan hadis-hadis , orang-orang yang meninggalkan solat fardu maghrib itu sama nilaian dengan dosa seperti ia berzina dengan ibunya atau anak perempuan bagi orang-orang lelaki ataupun berzina dengan bapa atau anak lelaki bagi orang-orang perempuan. Gerun , sungguh azab Allah itu amat pedih. Air mata berjuraian mengenangkan dosa-dosa lama dan penat lelah abah menarik aku berjalan di atas jalan yang lurus. Jalan diredai Allah , Tuhanku. Terima kasih abah kerana sering mendidik dengan kasih sayang tanpa kenal erti jemu, semoga kita sekeluarga dapat berkumpul di syurga-Nya kelak. Cinta abah setanding cinta ibu. Abah. Dia seorang lelaki yang hebat. Segarang-garang abah , dalam dirinya , ada sekebun sifat penyayang. Setegas-tegas abah , dalam dirinya ada segunung simpati buat anak-anak. Kadang-kadang dia buat tidak endah apabila anak-anaknya mencapai kecemerlangan dalam pelajaran , walhal , jauh dilubuk hati , dia lah insan yang menangis bersyukur atas kejayaan yang digarap oleh anaknya. Kadang-kadang dia buat tidak ambil peduli tentang kebajikan anak-anak , namun di sunyi malam , dialah yang sibuk bertanya pada ibu , tentang anak-anak , bertanyakan segala keperluan anak-anak dan cuba sedaya upaya memerah keringat untuk memenuhi segala keperluan keluarga. Ya ! Dia lah ayah.

        'Pap' , nah! berakhir sudah riwayat seekor nyamuk yang galak menghisap darahku sejak tadi. Pagi datang lagi. Aku kalut mengemas buku untuk dibawa ke sekolah seperti biasa. Abah menghulur wang saku. Wang berganti tangan. Aku salami tangan abah , namun seperti biasa , hanya menyalami tangannya , tidak pula menciumnya sebagaimana aku mencium ibu setiap hari apabila hendak ke sekolah. Entah kenapa , mungkin malu menguasai diri , dek kerana aku tidak biasa menciumnya.Hanya di hari raya bibirku menyentuh pipinya. Jarang sekali. Sungguh rugi. Usai membaca ayat kursi , aku meneruskan langkah ke sekolah. Berjalan dan berjalan. Namun benakku ligat berlari memikirkan beribu hal. Tanpa sebab dan dalam sekelip mata , terlintas pesanan abah di benakku. Kata abah , walau dimana kamu berjalan , walau di mana kamu meneroka , lihatlah di sekelilingmu , ambillah ibrah(pengajaran) daripada apa yang dilihatmu. Aku mengambil masa seminit untuk mencerna kata-kata itu. Lalu aku terpandangkan sepohon rumput. Tertanya ku sendiri , jika benar apa yang dikatakan abah , apa ibrah yang dapat ku ambil daripada rumput? . Tanpa sedar , kaki sudah melangkah ke pekarangan sekolah. Persoalan tadi ku simpan kemas di dalam poket mindaku.

 ***

 'Kring' . Wah! Loceng yang ditunggu-tunggu sudah kedengaran. Pulang , itu sahaja yang menguasai mindaku sekarang. Setelah sampai di rumah , mataku dijamu oleh sebaris senyuman abah. Abah bersiap sedia untuk sambung berniaga , mungkin dia pulang untuk menunaikan solat zuhur. Sebelum pergi , dia berpesan kepadaku agar mencabut rumput yang tumbuh di sekeliling kawasan rumah , bimbang akan menjadi semak jikalau dibiarkan membesar.

 ***

 'dush' satu demi satu pohon rumput kucabut dari tanah. Peluh memercik , namun tidak mengapa , baik untuk kesihatan juga. Membuang toksin berbahaya. 'Alahai rumput ! Hari-hari kau tumbuh ya ?' . Aku bermonolog. 'ting!' sudah kutangkap pengajaran yang dapat kuambil daripada sepohon rumput. Merungkai segala persoalan pagi tadi. Rumput , daun hijaumu mengindahkan panorama , mewujudkan satu landskap yang tenang , namun apabila kamu tidak terurus , bimbang akan menjadi sarang si ular berbisa. Seperti wanita , menjadi hiasan dunia , namun , apabila tidak dipelihara , bersaranglah fitnah yang berbahaya di sekelilingnya . Rumput. Akarmu teguh mencengkam bumi , sangat sukar untuk roboh , walau angin ribut membadai tubuh. Wanita sedunia , jadilah seperti rumput , yang mempunyai asas yang kukuh , namun kita manusia , kita tiada akar , namun kita ada akal. Gunalah ia seadanya. Kukuhkan dirimu dengan iman , kerana iman itu asas kepada teguhnya insan. Rumput , benarlah , engkau tidak kenal erti lelah , selepas dicabut , tumbuh kembali. Tumbuh dan terus tumbuh. Tanpa mengharapkan budi orang , segalanya berdikari dan tidak pernah putus asa. Wanita jadilah seperti rumput , walau engkau disakiti , dihina , dicaci sekalipun , bangkitlah kerana Allah. Jika ingin mencapai kejayaan dalam pelajaran , ambillah resmi rumput sebagai pedoman , yang tidak kenal erti lelah. Mungkin di matamu rumput tidak bernilai , namun di mataku , tanpa rumput yang mencengkam tanah , sudah pasti , hujan bakal menghakis tanah tanpa kita sedar. Rumput berjasa. Ambillah ibrah daripadanya , walau hanya sekadar rumput. Abah , benarlah katamu , di setiap apa yang kita lihat , pasti ada ibrah disebaliknya , jika kita berfikir , berfikir dan terus berfikir.

 ***

 Detik tidak membeku , saat tidak berhenti , waktu tidak berlari , namun masa tenang berjalan , berjalan dan terus berjalan. Matahari berganti bulan , siang berganti malam. Hari berganti bulan. Malam menjelma. Aku duduk di tepi jendela. Angin malam meniup lembut saat aku membuka jendela.Melihat bintang yang berkerlipan , memerhati awan yang indah tersusun , mengintai bulan di balik awan , ah !! Indahnya , membuat aku terpegun. Pohon nyuir melambai-lambai , dek angin yang bertiup perlahan , membawa pergi hati yang dilanda badai , keresahan jiwa diganti ketenangan. Sudah sebulan abah meninggalkan kami semua. Pergi ke mana ? Pergi ketempat asalnya , menemui Penciptanya. Sedih. Kecewa. Itu biasa , namun tidak harusku ratapi pemergiannya. Semoga dia tenang di sana. Yang hidup harus terus melangkah.Cinta akan bunga , bunga akan layu, cinta akan manusia , manusia akan mati , cinta akan Allah kekal selamanya , ya! Itulah cinta yang hakiki. Namun , sedih datang lagi. Apabila teringat akan si ayah. Abah , engkaulah sayap kiriku , tanpa mu , masihkah aku bisa terbang melayari lembaran hari seterusnya? Penat lelah abah , belum sempatku bayar, jasa abah belum sempatku balas , namun dia sudah pergi , pergi untuk selamanya. Dalam dingin malam, aku keluarkan buku catatan harian , buku puisi hati itu , kembaliku buka , dan perlahan-lahan , pena dan tangan berganding bersama mengukirkan kata-kata. Aku tidak sehebat penulis di luar sana , namun dengan karya sendiri , aku dapat meluahkan segala yang tidak dapat kuluah dari bicara.

 ***
  Semalam aku lemah ,
 Hari ini aku kuat dan gagah ,
 Esok mungkin akan kurebah ,
 Tuhanku ,
 Engkau kuatkan lah aku ,
 kirimkan semangat kepadaku , 
agar bisa ku tempuhi ujian-Mu 
, supaya nanti aku bias bertemu ,
 dengan berkat dan rahmat-Mu . 
 Hati , aku tahu engkau terluka ,
 aku tahu kau berusaha mengubatinya , 
 namun apakan daya ,
 aku hanya dapat melihat saja , 
 Jiwa ,
 melihat kamu telusuri ujian , 
 air mata menjadi peneman ,
 sabarlah jiwaku sayang ,
 moga nanti ada ganjaran.

 Aku hidup di dunia milik-Nya ,
 dunia yang hanya sementara ,
 dilengkapi manusia bermacam gaya , 
 dipenuhi iman yang pelbagai tahapnya ,
 diisi dengan nafsu yang pelbagai kerenahnya .
 Wahai sahabatku ,
 Umur itu hanyalah angka ,
 bukan penentu panjangnya usia , 
 sudah cukupkah bekalan pahala ? 
 untuk hidup senang di sana.
 Sedang aku duduk sendiri ,
 terbayang-bayang nasib diri , 
 kadang , tertanyaku sendiri , 
 nasib apa pula yang menanti. 
 Namun apakan daya , 
 telusuri sahaja dugaan yang menimpa , 
 diri ini jahil dan penuh hina , 
 diterimakah aku ke syurga-Nya ?

***

 'pap' , buku ditutup , mata sudah mengantuk , kepala sudah memanggil-manggil bantal untuk bersama. Berbaring di atas katil , mata ditutup , dalam hati tertanya sendiri , hari esok , adakah aku bisa melihat dunia seperti hari ini , atau hari esok , aku dapat berjumpa dengan abah di sana?. Mati itu pasti. Sudahkah kamu semua bersedia ?

No comments:

Post a Comment

Do say something here !! :) <3